Metallica

Amerikanska Metallica är ett av världens mest kända och framgångsrika metalband och de är ständigt aktuella. År 2018 tilldelades de Polarpriset, ett av musikvärldens mest prestigefyllda pris, och i sommar besöker de Sverige för en spelning på Ullevi i Göteborg med svenska Ghost som förband.

Metallica bildades år 1981 i Los Angeles och de gav ut sitt första fullängdsalbum Kill’em All år 1983. Sammanlagt har de gett ut 10 studioalbum och 3 livealbum samt ett coveralbum. Genom åren har flera medlemmar kommit och gått, de enda två som varit med från starten är sångaren James Hetfield och trummisen Lars Ulrich. Gitarristen Dave Mustaine och basisten Ron McGovney spelade med bandet under de första åren, men ersattes senare av Cliff Burton på bas och Kirk Hammett på gitarr.

Cliff Burton spelade med bandet fram till sin död den 27 september 1986. Bandet var då på turné och befann sig i Sverige, där de dagen innan spelat i Stockholm. Deras turnébuss halkade av vägen i Dörarp, en liten by i närheten av Ljungby, och Burton slungades ut ur bussen och klämdes ihjäl under den. Burton räknas än idag som en av de bästa basisterna genom tiderna. Han ersattes av Jason Newsted, som senare ersattes av Robert Trujillo. Idag består bandet av Hetfield, Ulrich, Hammett och Trujillo.

Metallicas musik har tagit influenser från klassiska rockband som Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin och Queen, men även punkrockband som The Misfits och Ramones. Metallicas musik klassificerades från början som thrash metal, en genre som bandet själva var med och födde fram under 1980-talet tillsammans med banden Slayer, Megadeth och Anthrax. Thrash metal känns framförallt igen genom dess snabba tempo och aggressiva texter. Under åren har de dock utforskat olika stilar, till exempel hade de när de släppte albumet Metallica år 1991 antagit ett mer lättillgängligt sound jämfört med tidigare album och på detta album finns flera av deras mest kända låtar med, som Enter Sandman, Nothing Else Matters och Sad But True. Det nya soundet var dock kontroversiellt och delade fansen i två läger. Även uppföljaren Load blev kontroversiell då det där fanns tydliga bluesinfluenser.

Att Metallica är ett av världens största band har gjort att biljetterna till deras spelningar är dyrare än många andras och säljer slut på bara några minuter. Om man är ett hängivet Metallica-fan som vill kunna gå på alla deras spelningar och köpa deras produkter kan det vara ett alternativ att låna 500000 kronor för att finansiera detta. Den dyraste biljetten till Metallicas spelning i Göteborg i sommar gick loss på inte mindre än 22 655 kronor. Då ingick förutom en biljett till spelningen bland annat även möjligheten att hänga med medlemmarna backstage innan konserten och ta ett foto med dem.