Metal-genrens olika frisyrer

Precis som för många andra subkulturer och musikstilar är kläderna och frisyrerna lika viktiga för metal som musikstil som musiken i sig själv. Nedan kan du läsa mer om metal som subkultur och komponenter utöver musiken som blivit viktiga för subkulturen. Dessutom finns det mer information om hur fördomar om musiken påverkar musikstilen och kulturen runt musiken också.

Metal som subkultur

Metal är känt som både en musikstil och en subkultur. Genren utvecklades under slutet av 60-talet som en tyngre form av hårdrock. Hårdrock och metal har länge förknippats med olika frisyrer, allt från snaggade frisyrer i olika färger, lite likt punken till långa hårsvall som gärna headbangas i takt till musiken. Om du vill behålla din metalfrisyr trots att du tappar håret kan du få hjälp via Nordichair.com, på det sättet kan du behålla din frisyr längre upp i åren. Kläderna och smink i viss mån är också en del av metalmusiken som subkultur.

Musikstilen har dessutom vid flera tillfällen förknippats med bland annat våld, vilket har lett till inställda spelningar samtidigt som musiken i sig lockar många nya anhängare. Men egentligen finns det inga belägg för att de som gillar musikstilen metal skulle vara mer benägna att ägna sig åt våldsamma aktiviteter. Samtidigt påverkar det här både andras fördomar om subkulturen och musiken och att attribut som långt hår och svarta kängor blir förknippade med våld, vilket är väldigt olyckligt.

Att genren förknippas med så mycket iscensatt våld gör att den lätt kan missförstås på olika sätt, trots att våldet är iscensatt under olika shower finns det fördomar mot musikstilens anhängare också. Precis som nämnt ovan kan det bli problematiskt i vissa sammanhang.

Samtidigt det finns bättre och sämre tillfällen för konsert går kanske det hela för långt genom att ställa in. Genom att ställa in signalerar arrangörer att det här skulle kunna vara en “farlig” musikstil, vilket vare sig gynnar genren eller de som redan gillar musikstilen, snarare tvärtom.

Scenshowerna påverkar åskådarna

Att metal som musikgenre är känd för intressanta scenshower är ingen nyhet. Men, vad de flesta inte tänkt på, är att scenshowerna på många sätt influerat åskådarnas klädstil, frisyrer och deras egna uttryck också. Det förekommer inom andra genrer också och det är ett generellt ganska vanligt fenomen att publiken tar efter stilar som deras idoler har.

Dock är metalgenren på många sätt extrem både när det gäller hur scenshowerna genomförs, hur vissa anhängare väljer att uttrycka sig och fördomarna kring musiken. Det är synd att genren förknippas med så mycket blod och våld eftersom det påverkar hur det går för musiken också och när och/eller var den får spelas. Att ha långt hår och skinnkläder kan fortfarande innebära att människan bakom luggen är hur snäll och trevlig som helst.