Megadeth

Megadeth är ett populärt amerikanskt thrash metal-band som bildades 1983 efter att Dave Mustaine blivit sparkad från Metallica. Istället bildade Dave bandet Megadeth där han blev sångare och gitarrist .

De flesta som är fan av Megadeth eller någon annan artist vill gärna uttrycka sin uppskattning genom att ha bilder på bandet eller ha bandets namn på olika plagg och accessoarer. Men även om du är ett stort fan av Megadeth eller något annat band kanske du inte vill gå runt med en T-shirt med en iögonfallande bild på bandet. Då passar det istället bättre att trycka upp snygga namnlappar med Megadeth och klistra på olika saker som till exempel din dator eller telefon. Ett mer diskret sätt att visa sin uppskattning för bandet och som dessutom garanterat kommer att uppmärksammas av andra Megadeth-fans!

En av de fyra stora

Megadeth hör till ett av de största banden inom metalscenen och räknas till The Big Four of Thrash i gott sällskap av Metallica, Slayer och Anthrax. De var en av de första med den snabba trash metal-musiken och nådde snart stora framgångar. Dave Mustaine gjorde succé med sitt utseende, ilskna sång och sina filosofiska texter. Album med namn som “Peace Sells… But Who’s Buying?” och “So Far, So Good… So What!” vittnar om filosofin som kännetecknar Dave Mustaines texter.

Megadeth utmärker sig genom hög teknisk musikalisk färdighet med avancerade gitarrsolon och ett högt tempo i musiken. Vissa av bandets album klassas därför som speed metal.

Krokig väg med konflikter

Trots Megadeths stora framgångar har vägen under åren varit allt annat än rak för bandet. Dave Mustaine har lidit av drogproblem och de interna konflikterna har varit många vilket gjort att bandmedlemmar har kommit och gått under åren. Marty Friedman som var gitarrist under åren 1990 till 2000 lämnade bandet eftersom han inte kom överens med Dave Mustaine om vilken musik Megadeth skulle spela. Även basisten David Ellefson kom i konflikt med Dave och lämnade 2004 in en stämningsansökan där han krävde att han borde få mer av de pengar som bandet hade tjänat in. Stämningsansökan ledde inte till en dom utan parterna kom istället överens genom en förlikning.

År 2002 upplöstes Megadeth efter att Dave skadat sig så illa att han inte längre kunde spela gitarr. När Dave tillfrisknat återförenades bandet igen 2004. Senast Megadeth gav ut nytt material var i albumet Dystopia 2016. År 2018 firade bandet 35 årsjubileum med att ge ut samlingsalbumet “Warheads On Foreheads”. I juni 2019 fick Dave strupcancer och framtiden är därmed oviss för bandet.

Även om det funnits många interna kontroverserna kring Dave Mustaine och bandmedlemmarna i Megadeth har bandet lyckats hålla sig kvar i rampljuset under flera decennier. Troligen beror det både på all uppmärksamhet kring Dave och på att kvaliteten i både musik och texter är hög. Trots att det kommit fram många band på metalscenen hör Megadeth fortfarande till ett av de största banden.