Metal och dess attribut

Alla musikstilar har sina yttre attribut. Det kan gälla allt från frisyrer och smink i vardagen till hur man klär sig när det väl är dags för att gå på en konsert. Sannolikheten är stor att de flesta besökarna på en metalkonsert med Megadeath kommer att bära t-shirt. Detta står i bjärt kontrast till en operaföreställning av Verdi, där besökarna uteslutande kommer att vara klädda i kostym, frack eller klänning. Skulle du komma till en operaföreställning iförd en t-shirt med ett Van Halen-tryck är risken stor för att du hade varit tvungen att vända i dörren.

När man väljer sin musikstil väljer de flesta, mer eller mindre, att även anamma den stil och de attribut som följer med musikstilen. Att musik förknippas med en viss klädstil är inte något nytt. Det har sannolikt förekommit lika länge som musik har funnits i vårt samhälle. De som ville förknippas med Bellman på 1700-talet anammade hans klädstil och idag är det inte annorlunda, framförallt inte när det kommer till oss som lyssnar på metal. I metalvärlden har klädseln stor betydelse och att vara rätt klädd utgör en del av livsstilen som metalfan.

Gadgets för metalfans och andra musikälskare

De flesta som är musikintresserade är även intresserade av olika så kallade “gadgets”. Genom att använda olika gadgets kan vi ytterligare visa vår tillhörighet till en viss musikstil. Det är sannolikt få metalfans som skulle välja ett rosa skal till sin Samsung S20 Ultra. Förmodligen skulle ett svart skal, gärna med inslag av några ockulta motiv, vara ett betydligt bättre val.

Som tur är finns det ett närmast oändligt utbud av gadgets för oss metalfans, men även för de som har valt andra musikstilar. Som exempel på olika gadgets kan, förutom skal för mobiltelefoner, nämnas tändare, hörlurar, glasögonfodral och kreditkortshållare för att endast nämna några exempel. Lägg till detta alla de smycken i form av ringar, halsband och armband som står till buds så saknas det inte möjligheter för oss att visa var vi hör hemma i musikvärlden.

Musiken är viktigast

Oavsett i vilken utsträckning som vi väljer att anamma den stil och de attribut som följer med en viss musikstil är det till syvende och sist musiken som är viktigast. Anledningen till att någon blir ett passionerat metalfan är först och främst musiken. Det är dessutom omöjligt att vara ett metalfan under en längre tid om man inte älskar musiken i sig. Metal är en musikform som ställer krav på sina lyssnare, och i viss mån så antingen älskar du eller hatar du metalmusik. Det finns helt enkelt inte några mellanlägen när det kommer till metal — det är en musikstil utan kompromisser. Och det är precis som så det ska vara.