Stereotypa bilder av metalanhängare


Om man föreställer sig ett metal-band, eller ett fan av metal, så får man genast upp en bild av hur de ser ut. Kanske föreställer man sig en långhårig kille med stripigt, svart hår? Det är inte så konstigt med tanke på benämningen av ett metalfan – headbanger. Det är ett begrepp som kommer från sättet att luta sig framåt och i takt till musiken svänga huvudet så att det långa håret snurrar runt. Men som inom de flesta subkulturer så hör en viss stil till.

Hur är metal-banden klädda?


Så vad är kännetecknade för ett metalfan eller artist? Det klassiska plagget är en t-shirt. Ärmarna kan vara avklippta, eller till och med avdragna och de kan vara matchade med jackor eller kavaj-liknade plagg. Men t-shirten finns där –oftast svart, med häftiga tryck. Ofta har t-shirten ett skräcktema men motiven avgörs av subgenre. Fans av power metal bär t-shirts med tryck av trollkarlar medan fans av black metal bär t-shirts med pentagram.

Det går givetvis inte att dra alla över en kam för det finns grupper med mer utstuderade scenkläder, men just enkelheten i hur dessa grupper klär sig vid sina scenframträdanden har från början varit en gimmick. Redan Mick Jagger i Rolling Stones började med att slitna, urtvättade t-shirts till ett par jeans, gärna i lite udda färger.

Varumärken

Många av de kända metalbanden har blivit egna varumärken och Rolling Stones är ett ypperligt exempel på det. Deras kända utstickande tunga kan hittas på allt från muggar till affischer och folk som inte ens är fans köper produkter med deras logga på. Många gånger är metalbandens loggor ganska läckert gjord, rent grafiskt sett och faller många i smaken även om man inte är förtjust i musiken. Guns N’ Roses logga i form av två pistoler och två rosor sammanflätade är ännu ett exempel på detta.

Fans vill många gånger hedra och uttrycka sitt idolskap och ett sätt som blivit populärt är att de skapar egna t-shirtar. De använder loggan och väljer ut en sångrad eller ett citat som uttrycker det de vill säga och trycker upp sin egen unika t-shirt. I dag när man för en billig peng kan göra det, utan att behöva trycka upp hundra tusen stycken, så gör det – skapa din egna t-shirt med tryck.