Metalhistoria

 

När man nämner metal så är det nog uttrycket heavy metal de flesta tänker på, en genre som även kallas klassisk metal. Det är i denna som modern metal har sitt ursprung och från klassisk heavy metal har en mängd subgenrer utvecklats.

USA och Storbritannien räknas båda som ursprungsländer för denna musikgenre. Under det sena 1960-talet och början på 1970-talet bildades ett flertal grupper som idag räknas som pop- eller rockband men som också listas som metalband. Om någon skulle säga att Beatles ingår i denna genre resulterar det i många höjda ögonbryn. Men faktum är att både Beatles och Rolling Stones klassas som metalband och är bland de första grupperna som klassificeras som det.

Artisterna som förändrade allt.

Från Beatles enkla pop utvecklades musiken och hämtade influenser från blues och psykedelisk rock. Det som kännetecknade metalmusiken var, och är, dess högljudda, tunga ljud med utdragna gitarrsolon. Texterna upplevdes många gånger som aggressiva och macho. Tidiga anhängare och skapare av denna musikform var bland annat Led Zeppelin och Black Sabbath. Dessa band lockade många fans trots att de kritiserades starkt, bland annat på grund av sina mörka texter som tog upp allt från rena skräckteman till korruption och social oro. Många fans lockades just av att bandet avhandlade dessa teman.

Under hela 70-talet fortsatte metal att utvecklas och förändras Grupper som Judas Priest och Motörhead tog musiken. De började producera musik som saknade influenserna som kommit ifrån blues och tog istället inspiration från punken, vilket skapade ett råare sound och snabbare låtar. Vid slutet av detta årtionde hade musikgenren fått fäste och kring musiken skapades en subkultur, både vad gäller klädsel och sätt att uttrycka sig under konserter. Begrepp som metalheads och headbangers myntades.

Under 80- och 90-talet började metal att indelas i subgenrer. Grupper som Poison och Mötley Crue kom att kalla sin musikstil för glam metal medan Metallica och Slayer valde thrash metal.

Idag finns ett brett spektrum av olika metalgenrer, allt från ovan nämnda glam och thrash till death metal, black metal och groove metal bland många andra. Vad som klassificerar musiken grundar sig givetvis mycket på själva musiken men det som styr mest är nog själva subkulturen som omger en viss genre och vad man vill förmedla. Men en sak är säker, metal har kommit en lång väg sen Beatles stod på scen i sina mods-kostymer!