Svenska metalband finns i alla genrer


Sverige är känt för sin musikproduktion världen över och är ett stort namn även inom metal.. Inom i princip samtliga subgenrer går det att finna band som skapat bra musik.

Black metal


Även om Sverige inte kan mäta sig med Norge när det gäller band av dignitet inom black metal finns ett flertal bra svenska band som spelar denna typ av musik. Apostasy, till exempel, bildades år 2000 och har sina rötter i Kramfors och Umeå. De hade hunnit ge ut tre album när gitarristen i bandet, Henrik Johansson,
dödades av sin fästmö i deras hem. Efter denna tragiska händelse tog gruppen en paus mellan 2006 till 2011 men gjorde då comeback med nyrekryterade medlemmar. Dock redan året efter ombildades bandet och är idag mer inriktade på thrash metal.

Death metal

Det är genom sina death metal-band som Sverige gjort störst avtryck i metalvärlden. Mest kända är vi för melodisk dödsmetall som ofta kallas ”the Gothenburg sound”. Detta tack vare Dark Tranquillity, At the Gate och In Flames, samtliga göteborgsband som länge varit ledande inom detta sound.

Folk metal

Folk metal är en genre som inte är lika känd som tidigare nämnda inriktningar. Det är en unik kombination mellan heavy metal och folkmusik. I Sverige och de övriga nordiska länderna är det vanligt att blanda svensk och nordisk folkmusik, och detta brukar kallas viking metal.

Det mest kända folk metalbandet i Sverige är nog Falconer som bildades 1999 och som släppt hela sju album. Gruppen har, förutom under ett uppehåll mellan 2011 till 2013, kontinuerligt skrivit och släppt nya låtar. De blev även internationellt erkända när de medverkade i en reklamfilm för Mini Coupé med låten Herr Peder och hans syster år 2011.

Trash metal

Trash metal är snabbare och hårdare än vanlig heavy metal och svenska band som omfattas av denna kategori är till exempel Arise. Det bildades för tio år sedan 1996 i Alingsås och har med sin mer melodiska thrash metal haft en framgångsrik karriär. De har bland annat blivit nominerade till Rockbjörnen och ingår nu i Universal Records, då Spinefarm Records, deras tidigare skivbolag, blev uppköpta.