Deep Purple

Deep Purple är ett metal-band som är en pionjär inom sin genre, vilket har gjort bandet ikoniskt och legendariskt inom musikbranschen. Bandet bildades för flera årtionden sedan, år 1968, i staden Hertford som ligger ca 3,5 mil utanför London, England.

Från början spelade Deep Purple progressiv rock och fick inspiration från bandet Cream och Jimi Hendrix. Men under 1970-talet bytte bandet sin musikstil till metal istället, och de hamnade till och med i Guinness Rekordbok 1975 för att vara det band som var mest högljutt i världen.

Deep Purple-soundet

Något som skiljer Deep Purple från andra metal-band som Black Sabbath och Led Zeppelin (som också bildades i samma era som Deep Purple), är att bandet har influenser från barockmusiken. Detta går att höra i de långa duellerna som spelas mellan orgel och gitarr. Bra exempel på detta hör man i låtarna ”Highway Star”, ”Speed King”, ”Burn” och ”Lazy”. Dessutom ingår Gillians sång (som är skrikig) i bandets speciella sound, och gjorde att de skilde sig från övriga metal-band.

1970-talet

Deep Purple slog igenom under 1970-talet men hade problem med att bandmedlemmarna byttes ut ett flertal gånger. Bandet åkte på många turnéer runt om i världen, och de framträdde bland annat under California Jam-festivalen, där de hade huvudnumret. Andra band som också spelade där var bland annat The Eagles, Black Sabbath, Earth, Wind & Fire och Rare Earth. Delar av festivalen sändes till och med på tv. Efter alla problem och turnéer bröt bandet upp 1976.

1980-talet – 2010-talet

Under 1984 i april återförenades Deep Purple och de tecknade ett avtal med Mercury Records och Polygram som gällde globalt. Bandet gjorde ett album, ”Perfect Strangers” som gavs ut senare samma år och sålde väldigt bra både i USA och Storbritannien. De började turnera och gav ut ett flertal skivor under de kommande åren.

Bandmedlemmarna kom och gick, men Deep Purple fortsatte att ge ut album och gav sig ut på den ena turnén efter den andra. Under 2015 blev bandet äntligen invalt i Rock and Roll of Fame and Museum, efter att ha varit nominerade ett flertal gånger under tidigare år.

Deep Purple i Sverige

Deep Purple har spelat i Sverige ett flertal gånger, bland annat år 2016 då de spelade både i Göteborg och Stockholm. Men bägge konserterna var tvungna att ställas in först eftersom Ian Paice hade fått en mini-stroke. Han återhämtade sig ganska snabbt och konserterna genomfördes strax därefter. Sedan dessa har de spelat flera gånger i vårt land, och har konserter inplanerade även i år.

Slutord

Frågan är hur länge Deep Purple orkar hålla på att åka på turnéer och spela in skivor, men metal-fansen håller säkert tummarna att de håller på några år till i alla fall. För att få mer information om var bandet spelar i framtiden är det bara att söka på nätet. Man surfar in på en sökmotor och letar efter Deep Purple, precis som om man söker efter coola maskeradkläder eller annat roligt.