Dansk Power Metal med Seven Thorns

Dansk Metal är inte direkt utbredd, men den finns och förtjänar att uppmärksammas mer världsomspännande. Bandutbudet i Danmark är ganska glest men ett av de kanske mest populära är Power Metal-bandet Seven Thorns, som bildades 2007 i Köpenhamn av trummisen Lars Borup (eller egentligen redan 1998, men i en helt annan regi och med en annan musikinriktning än idag). Så man kan säga att den nuvarande konstellationen kom till 2007.

Nuvarande line-up:

  • Lars Borup – trummor
  • Gabriel Tuxen – gitarr
  • Asger W. Nielsen – keyboard
  • Mads Mølbæk – bas
  • Björn Asking – sång

Trots att bandet är av den senare generationen är deras sound tungt inriktat på klassisk Power Metal med influenser av klassisk musik. Förebilder är gamla goda band som t.ex Stratovarius, Helloween och Gamma Ray som inspirerar bandet mycket. Gabriel Tuxen står för en stor del av musiken, men vad många kanske inte vet är att de flesta av bandets sångtexter faktiskt skrivs av Lars Borups fru, Åsa. Åsa är också, som hon själv uttrycker det, hobbysopran och medverkar på en del av Seven Thorns inspelade material. Alla medlemmar deltar dock i produktionen på ett eller annat sätt då de anser att demokratin och respekten för varandra är viktig att hålla på en hög nivå.

Seven Thorns första studioalbum “Return to the Past” släpptes år 2010 via skivbolaget Nightmare Records och spelades in i Köpenhamn. Albumet mixades av Seven Thorns själva med hjälp av Peter Brander. Efter släppet klev bandet ut på Europaturné för att marknadsföra sig själva och albumet, bland annat som support till Circle II Circle (2011), Lilian Axe (2012) och Raven (2013).

Nästa album, som kort och gott benämndes “II”, släpptes 2014 och möttes av flertalet goda recensioner. Mellan 2014 och 2015 lämnade inte mindre än 3 medlemmar Seven Thorns och in kom istället Björn Asking på sång och Mads Mølbæk på bas. Därmed var den nuvarande formationen av bandet komplett.

Björn Asking är den enda svenska medlemmen i bandet och har med sin starka röst och sitt häftiga klädval satt en prägel på Seven Thorns musik. Många undrar var han fått sina unika scenbyxor ifrån, men gåtan är i dagsläget fortfarande olöst. Är man sugen på Metal inspirerade kläder har butiken outletsverige.se en hel del svarta och kamouflagefärgade klädesplagg för både män och kvinnor.

Sedan 2015 har bandet fortsatt att turnera och spela konserter i Europa med vikt på Sverige, Danmark och framförallt Tyskland, där Metal är oerhört utbrett. Seven Thorns har spelat på många olika Metal festivaler som t.ex Danmarks största Copenhell och tyska festivalerna FestEvil, Baltic Hell Open Air och Bremer Metal Festival. År 2015 bokades bandet för Sri Lankas största Metal festival, Maelstrom Festival, vilket såklart är en stor milstolpe för Seven Thorns.

Under hösten 2018 tillkom Seven Thorns första officiella fanclub som består av en grupp på Facebook för dem som är intresserade av att följa bandet. Det senaste albumet “Symphony of Shadows” har tagit sin tid att producera och släpps i December 2018 – en diamant väl värd att vänta på. Som Seven Thorns ledord säger, “Metal is your destiny!”