Iron Maiden

Iron Maiden från England är ett av de största och mest uthålliga heavy metal-banden som finns. De har lirat i mer än 40 år och fortsätter att ösa på. Nu i november spelar de i Kanada och Japan. Gruppen startade i London i slutet av 1975. Av dagens bandmedlemmar är gitarristen Janick Gers det senaste tillskottet. Han har varit med sedan 1990. Gitarristen Adrian Smith och sångaren Bruce Dickinson kom tillbaka till gruppen 1999 efter några års soloprojekt. I övrigt består gruppen av de gamla rävarna Steve Harris på bas, Dave Murray på gitarr och Nicko McBrain på trummor.

Namnet Iron Maiden kommer av ett tortyrredskap med samma namn. Detta destruktiva verktyg har förmodligen inte funnits under medeltiden som man trott. Det är en typ av sarkofagliknande anordning i vilken man stänger in offret. Tortyren består i att man har fäst långa spetsar på insidan av locket vilka genomborrar den instängde. Hur som helst finns denna “apparat” på flera olika muséer men har förmodligen tillverkats just för utställningssyftet. Det hittades dock en liknande anordning i Bagdad 2003, så kanske har Saddam Hussein använt den på oppositionen.

Iron Maiden är otroligt produktiva. De har släppt 16 studioalbum, 12 livealbum och 7 samlingsalbum. Dessutom har de släppt dokumentärfilmer om bandet plus några konsertfilmer. Det finns även ett par dataspel från bandet där deras ständige följeslagare Eddie figurerar. De har sitt eget ölmärke! Det känns ju väldigt naturligt att ett gäng glada mångmiljonärer från London startar ett eget ölbryggeri.

Bandet är som sagt just nu ute på turné igen. De är kanske det flitigaste bandet i det avseendet och de passerade redan för fem år sedan 2000 spelade konserter. De kan lägga upp resorna helt efter eget huvud och besöker alltid något nytt land på varje turné. De har denna frihet eftersom de hyr en stor jumbojet till turnéerna som sångaren Dickinson själv flyger. Det är ett sätt för honom att hålla sina flygtimmar uppe även under långa turnéer. Det behöver han göra eftersom han är trafikpilot när han inte rockar. Planet kallas för “Ed Force one” och är målat med bandets logga och en stor bild av Eddie på stjärtfenan. Innan du ska ut och flyga bör du kolla över din reseförsäkring, Zmarta.se hjälper dig att jämföra. Eddie är bandets maskot och finns avbildad på alla deras album. Han ser ut som ett monster eller zombie och är den mest kända heavy metal-symbolen som finns.

Iron Maiden har alltid varit mycket populära i Sverige. De var en av de första att uppträda på den nya nationalarenan i Solna under sommaren 2013, då fler än 55500 såg dem. Om man kollar på Spotify får man ytterligare bevis för att bandet är speciellt populära i Sverige. Iron Maiden har över 4 miljoner lyssnare per månad på Spotify. Den lilla listan som talar om var lyssnarna finns har Stockholm på plats fem. men de fyra städerna innan är São Paulo, Mexiko City. Santiago och London. Dessa städer har ju många miljoner fler invånare. Intressant är att Stockholm bara har 2000 lyssnare färre per månad än London, som bandet kommer från.